HİZMETLERİMİZ

Göz Alerjileri

Alerjik konjunktivit veya oküler alerji olarak da adlandırılan göz alerjisi, polenler, ev tozu akarları veya kedi tüyü gibi alerjenler  konjunktivayı tahriş ettiğinde ortaya çıkar. Konjunktiva, gözü ve göz kapağının içini kaplayan hassas zara verdiğimiz addır. Alerjik konjunktivitte ortaya çıkan rahatsız edici belirtiler esasında vücudun kendini alerjenlerden arındırma çabası sonucu gelişir. Bu belirtiler gözlerde sulanma ve kaşıntı, batma hissi, kızarıklık, şişlik, ışığa duyarlılık, bulanık görme ve gözlerde çapaklanmayı kapsar.  Alerjik konjunktivitin en yaygın nedenleri polen gibi mevsimsel alerjenlerdir. Mevsimsel alerjik riniti (saman nezlesi) olan kişiler, polen sayısının yüksek olduğu günlerde dışarı çıktıklarında semptomlarının kötüleştiğini fark ederler. Toz akarları ve evcil hayvan tüyleri gibi iç mekan alerjenleri de yıl boyunca göz alerjilerine neden olabilir.

Evinizi temizlemek veya bir evcil hayvanın bakımını yapmak gibi etkinlikler sırasında belirtilerinizin kötüleştiğini fark edebilirsiniz. Göz alerjisi semptomları çok can sıkıcı olabilir. Alerjik konjunktivit bulaşıcı değildir. Belirtileriniz bir göz alerjisiyle ilgiliyse, muhtemelen her iki gözde de sorun yaşarsınız. Kontakt lens kullanıyorsanız, oksijen geçirgenliği yüksek günlük tek kullanımlık lenslere geçmekten büyük fayda görürsünüz. Topikal göz antihistaminikleri (reçeteli ve reçetesiz) anında rahatlama sağlayabilir. Bununla birlikte, kontakt lens kullanmaya devam ediyorsanız  bu ilaçlardan yeterince fayda sağlayamadığınız hissedebilirsiniz. Sıklıkla alerjik rinitle birlikte gözlenir, böyle  olan olgularda, bu durumun tedavisi için kullanılan steroidli burun spreyleri, hafif vakalarda göz semptomları için faydalı olabilir. Reçetesiz satılan alerji hapları (oral antihistaminikler) de yardımcı olabilir, ancak gözde kuruluk hissini artırabilirler. Yeni kuşak alerji haplarının bu yan etkisi belirgin ölçüde daha azdır.  

Gözlerde kızarıklık, kaşıntı veya hassasiyete neden olabilen ve şişmiş gözlerle ortaya çıkabilen ancak alerjilerden kaynaklanmayan ve enfeksiyonlar gibi bazıları görme yetinizi tehdit edebilecek çok sayıda durum vardır. Bu nedenle, bu koşulları ayırt edebilen ve uygun tedaviyi önerebilen alerji uzmanlarımız tarafından yaşadığınız sorunun alerjik olup olmadığının ayırt edilmesi büyük önem taşır.