BLOG

Alerjen İmmünoterapisi-Aşı Tedavisi

Allergos'ta yakınmalarınızı ortadan kaldırmak için size özel alerjen immünoterapisi programları uyguluyoruz. Bu şekilde sizi üzen polen, ev tozu akarı, kedi ve köpek alerjenleriyle, hayatınız tehdit eden arı alerjilerine karşı bağışıklık sağlamanıza yardımcı oluyoruz.

Alerjen immünoterapi

AIT - (alerji aşısı veya alerji enjeksiyonları), tepki verdiğiniz tespit edilen alerjenleri çok küçük dozlarda başlayarak düzenli aralıklarla ve giderek artan dozlarda subkutan enjeksiyon yoluyla uyguladığımız bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yaklaşımı ile, bağışıklık sisteminiz "yeniden eğitilmiş" hale gelecek ve sizi üzen alerjenlere karşı bağışıklık kazanmış olacaksınız. Alerjinizi rahatlatan  alerji ilaçlarının aksine, alerji aşıları durumunuzun gerçek tedavisini sağlar ve semptomlar önemli ölçüde azalır, minimal hale gelir veya tamamen ortadan kalkar. Alerjen immünoterapisi oldukça etkili olduğu kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir.  Özellikle alerjik rinit / konjunktivit, alerjik astım ve arı  alerjisi olan hastalar için önerilir. Alerji aşıları ayrıca dolaylı olarak oral alerji (gıda-polen) sendromunu (belirli çiğ meyve ve sebzeleri yedikten sonra boğazda kaşıntı gelişen mevsimsel alerjileri olan hastalar ) iyileşmesine katkı sağlar. 

Etkinlik

AIT, hassas kişilerde arı zehiri, polenler, küfler, hayvan tüyleri ve toz akarları dahil olmak üzere yaygın alerjenlere karşı alerjik reaksiyonları azaltır ve nihayetinde önler. Alerjen immünoterapisi programına giren birçok hasta, tedaviye devam ederken semptomlarda giderek artan bir rahatlama hissederler. Tedavinin ilk 3-6 ayında ulaştıklarında bir miktar iyileşme farkedilir. Çoğu hastada 12 aylık tedavi süresi içinde semptomlarda kayda değer bir azalma görülür. Uygun immünoterapi sürecinden sonra (3 - 5 yıl sürer), faydaları uzun ömürlüdür. Allergos'ta alerjen immünoterapisi için uygun olup olmadığınız uzmanlarımız tarafından değerlendirilecek, ve aşıların düzenli olarak uygulanması sağlanacaktır.  Tedavi süresince periyodik olarak yeniden değerlendirmeleriniz yine uzmanlarımız tarafından yapılacaktır. Mevcut en iyi ve standartlaştırılmış alerjen materyallerini kullanarak kişiselleştirilmiş  tedavileri düzenlemeyi amaçlıyoruz. AIT yapılırken hastanın ortaya çıkabilecek semptomları açısından mutlaka takibi ve ilaç düzenlemesi gereklidir. 

AIT Hakkında

İmmünoterapinin genellikle iki aşaması vardır: başlangıç ve idame aşaması.
Başlangıç aşaması - belirli alerjenlerinin haftada 1 ila 2 kez, giderek artan miktarlarıyla enjeksiyon yapılmasını içerir. Tedaviye düşük alerjen konsantrasyonları ile başlanır ve giderek daha yoğun alerjen içeren konsantrasyonlara çıkılır. Bu aşamanın süresi, enjeksiyonların sıklığına ve tedaviyi nasıl tolere ettiğinize bağlıdır. Genellikle 3 ila 6 ay arasında istenilen en üst doza ulaşılır. Başlangıç aşamasından ne kadar hızlı geçerseniz, bir sonraki seviyeye o kadar çabuk ulaşırsınız ve alerji belirtilerinizden o ölçüde kolay kurtulursunuz.
İdame aşaması - etkili terapötik doza ulaşıldığında başlar. Etkili terapötik doz, immünoterapi üzerine yayınlanan güncel kılavuzlara, araştırmalara ve klinik çalışmalara dayanmaktadır. Etkili idame dozu, duyarlılık derecelerine (ekstraktındaki / aşıdaki alerjenlere ne kadar "alerjik oldukları") ve immünoterapi geliştirme aşamasına tepkilerine göre belirli bir kişi için kişiselleştirilmektedir. Hedef idame dozuna ulaşıldığında, alerji enjeksiyonları arasındaki aralıklar 2 ila 4 haftada bire çıkılır. Bununla birlikte, her bir kişi için en iyi etkinlik ve güvenlik kombinasyonunu sağlamak için aralıkların kişiselleştirilmesi gerekir. Alerji enjeksiyonları arasındaki daha kısa aralıklar, bazı kişilerde daha az reaksiyona ve daha fazla faydaya neden olabilirken, bazı kişiler için sadece dört haftada bir enjeksiyon yeterli olabilir. Allergos'ta bu süreçte uzmanlarımız size rehberlik edecektir. Son ziyaretinizden bu yana size yeni bir tıbbi durum teşhisi konduysa veya yeni ilaçlar reçete edildiyse lütfen Allergos personeline haber verin. Enjeksiyonunuzdan hemen sonra veya saatler içinde herhangi bir belirti ortaya çıkarsa, lütfen bir sonraki enjeksiyonunuzu almadan önce Allergos'taki uzmanlarımızı bu konuda bilgilendirin.

Dikkat Edilecek Bazı Konular

Alerjen immünoterapisi sırasında bazı basit alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bu nedenle her enjeksiyondan sonra hastalarımızı kliniğimizde 30 dakika misafir ediyoruz. AIT tedavisinin düzenli aralıklarla yapılması büyük önem taşır. Bu nedenle size özel hazırlanan programa riayet etmeniz büyük önem taşır. Programda ortaya çıkan aksamalar yakınlarınızın kontrolünde gecikmeye neden olabilir. Belirli bir sürenin üzerinde verilen aralardan sonra aşı tedavisini kesip ilk dozlara dönmek gerekebilir. Ateşli hastalık durumlarında aşı tedavisini uygulamıyoruz. Böyle bir durumda yetkili personelimiz ile irtibata geçip aşı programınızı güncellemek iyi olacaktır.